Kluczowe składniki SAACORE®

L-alanina

Alanina to jeden z 22 aminokwasów budujących białka człowieka. Należy do aminokwasów endogennych, czyli takich które organizm potrafi sam syntetyzować. Alanina pełni w organizmie człowieka kluczową rolę w cyklu glukozowo-alaninowym, czyli specjalnym procesie transportowania azotu pomiędzy mięśniami a wątrobą. Stanowi także bardzo ważny składniki w procesie glukoneogenezy, czyli procesie pozyskiwania i tworzenia glukozy ze związków niecukrowych jakimi są białka lub tłuszcze. Odpowiednia ilość i dostępność alaniny wpływa na prawidłowy przebieg procesów energetycznych, szczególnie w okresie trwania intensywnego wysiłku fizycznego dlatego dodatkowa suplementacja tym aminokwasem jest wskazana i polecana w dyscyplinach wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych.

L- glicyna

Glicyna to jeden z 22 aminokwasów budujących białka człowieka. Należy do aminokwasów endogennych, czyli takich które organizm potrafi sam syntetyzować. Spełnia w organizmie człowieka funkcję neuroprzekaźnika o działaniu rozluźniającym i odprężającym. Prawdopodobnie wpływa również na syntezę hormonu wzrostu, dzięki czemu może wyraźnie przyspieszać proces odnowy biologicznej i regeneracji oraz sprzyja zasypianiu. Jest także prekursorem kreatyny i glutationu oraz bierze udział w tworzeniu kwasów żółciowych. Glutation to tripeptyd o właściwościach przeciwutleniających, zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Dzięki odwracalnej reakcji odrywania lub przyłączania elektronów, glutation działa w ustroju jako układ oksydo-redukcyjny chroniący grupy –SH białek przed utlenieniem. Bierze też udział w procesie oddychania i jest koenzymem niektórych enzymów oksydo-redukcyjnych. W formie zredukowanej, dzięki wolnej grupie tiolowej, służy do redukcji nadtlenków (np. nadtlenku wodoru). Wyłapuje reaktywne czynniki elektrofilowe, ochraniając komórki przed uszkodzeniem ze strony toksyn.

L- seryna

Seryna to jeden z 22 aminokwasów budujących białka człowieka. Należy do aminokwasów endogennych, czyli takich które organizm potrafi sam syntetyzować. Seryna w organizmie człowieka bierze udział w syntezie białek mięśniowych i węglowodanów oraz wielu innych aktywnych biologicznie związków takich jak lecytyna, fosfatydyloseryny i acetylocholina. Seryna jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wspólnie z jej pochodną fosfatydyloseryną uczestniczy w funkcjonowaniu układu nerwowego, dlatego jest godna polecenia dla osób aktywnych umysłowo i fizycznie.

L-walina

Walina to jeden z 22 aminokwasów budujących białka człowieka. Należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu. To jeden z 3 podstawowych aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA). Walina w organizmie człowieka bierze udział w syntezie białek mięśniowych, a także w procesie wytwarzania energii. Walina jest wykorzystywana przez organizm na potrzeby energetyczne zwłaszcza w okresie silnego stresu np. w czasie znacznego obciążenia wysiłkiem fizycznym. Dostarczanie dodatkowej ilości aminokwasu z zewnątrz zwiększa pulę wolnej waliny w ustroju co w założeniu ma ochronić mięśnie przed rozpadem dla potrzeb energetycznych i jednocześnie wspomóc późniejszą regenerację mięśni z wykorzystaniem dostarczanych z zewnątrz aminokwasów. Walina może też wpływać na poziom i relacje neuroprzekaźników wykazując działanie delikatnie stymulujące (odsuwa  w czasie wystąpienie zmęczenia w trakcie trwania wysiłku). Wykazuje także działanie hepatoprotekcyjne (a więc ochraniające komórki wątroby). Nadaje się znakomicie jako element wspomagania wysiłku w dyscyplinach siłowych, szybkościowo-siłowych i wytrzymałościowych. Znakomicie sprawdza się zarówno w okresie zwiększania masy mięśniowej i siły jak  i w czasie redukcji tkanki tłuszczowej.

L- treonina

Treonina to jeden z 22 aminokwasów budujących białka człowieka. Należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu. W organizmie człowieka treonina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania centralnego układu nerwowego i wspomagania pracy układów odpornościowego oraz pokarmowego. Treonina uczestniczy w regulacji pracy wątroby oraz wpływa na śluzówkę żołądka. Jest niezbędnym aminokwasem w procesie syntezy białek mięśniowych.