Kluczowe składniki Pump ENERGIZER

Beta-alanina jako CarnoSyn®

Beta-alanina jako CarnoSyn® to opatentowana cząsteczka beta-alaniny. Aminokwasy w naturalnych warunkach występują powszechnie w formie alfa-aminokwasów. Beta-alanina jest jednym z wyjątków. W cząsteczce tej grupa azotowa nie jest przyłączona do tego samego co grupa karboksylowa atomu węgla jak to ma miejsce w aminokwasach alfa ale jest przesunięta o jeden węgiel dalej. Beta-alanina odgrywa w organizmie istotną rolę w regulacji ilości obecnej karnozyny – substancji neutralizującej obecność w mięśniach kwasu mlekowego powstałego na skutek intensywnego treningu[1]. Beta-alanina jest wewnątrzkomórkowym buforem, który ma zdolność buforowania jonów wodorowych (stabilizacji pH mięśniowego), których donorem jest wspomniany kwas mlekowy. Jony wodorowe blokują możliwość dalszej pracy mięśni poprzecznie prążkowanych poprzez upośledzenie komunikacji układu nerwowego z tkanką mięśniową, co w konsekwencji prowadzi do załamania procesu efektywnego skurczu mięśniowego. Okres aktywnego półtrwania beta-alaniny jest bardzo długi i wynosi ok. 40 dni, zatem możliwości jej koncentracji w mięśniach zależą nie tyle od samej spożywanej ilości, ale od czasu jej stosowania. Według badań przyjmowanie beta-alaniny przez okres ok. 10 tygodni zwiększa koncentrację karnozyny w mięśniach do 80%. Co to oznacza dla sportowca? Zwiększając koncentrację karnozyny w mięśniach typu drugiego (FTa, FTb – włókna podatne na rozrost masy) za pomocą suplementacji CarnoSyn®, zwiększa się możliwość włókien mięśniowych do wchłaniania większej ilości jonów wodorowych H+powstałych w wyniku wytworzenia kwasu mlekowego, zatem zapewniony zostaje optymalny poziom pH.

[1] Baguet A. et al. Carnosine loading and washout in human skeletal muscle. J Appl Physiol. 2009. And Harris RC. et al. The absorption of orally supplied beta-alanine and its effect on muscle carnosine synthesis in human vastus lateralis. Amino Acids, 2006.

ALFA-KETOGLUTARAN L-ARGININY

Cząsteczka A-AKG powstaje z połączenia L-argininy i kwasu α-ketoglutarowego -  jednej z pośrednich cząsteczek cyklu Krebsa – szlaku metabolicznego prowadzącego do wytworzenia substratu energetycznego dla pracujących mięśni - cząsteczki ATP - adenozynotrójfosforanu. Arginina to aminokwas kojarzony przez osoby zaznajomione ze sportem jako cząsteczka powodująca „pompę mięśniową” - związaną nierozerwalnie z produkcją i uwalnianiem w organizmie cząsteczek tlenku azotu. Tlenek azotu to ważna cząsteczka sygnalizacyjna komórek, biorąca udział w wielu fizjologicznych i patogenicznych procesach organizmu. Jest to silny wazodilator, który wpływa na rozluźnienie śródbłonka naczyniowego co w konsekwencji doprowadza do poszerzenia się przekroju poprzecznego wszystkich naczyń krwionośnych, głównie tętnic. Szersza tętnica może przetransportować więcej krwi i substancji odżywczych do pracujących mięśni. Krew tętnicza zawiera niezbędny do pracy mięśni tlen oraz dostarcza substancje odżywcze takie jak aminokwasy, cukry, kreatynę, argininę z zewnątrz. Dzięki działaniu tlenku azotu transport ustrojowy jest sprawniejszy dzięki czemu nie tylko komórki otrzymują składniki odżywcze ale i szybciej usuwane są z nich szkodliwe produkty przemiany materii.

L-ORNITYNA

Ornityna to aminokwas, który w naturalnych warunkach bierze udział w cyklu mocznikowym, czyli metabolizowaniu amoniaku do mocznika, przekształcając tym samym toksyczny amoniak w rozpuszczalny w wodzie i łatwy do usunięcia mocznik. Ten cykl przemian, a tym samym obecność ornityny jest kluczowa dla osób stosujących diety wysokobiałkowe, u których duża podaż białka powoduje zwiększone dostarczanie grup amonowych, które muszą być usuwane z mocznikiem aby nie dopuścić do zatrucia organizmu. Kolejną zaletą obecności ornityny w organizmie jest jej wpływ na wzrost metabolizmu komórkowego, podwyższenie energii i zwiększenie wytrzymałości co wiąże się z przekształcaniem ornityny w cytrulinę i udziałem cytruliny w produkcji tlenku azotu. Dzięki obecności tlenku azotu w mięśniach dochodzi do rozluźnienia śródbłonka naczyń a efektem takiej relaksacji jest zwiększenie przepływu krwi do pracujących mięśni i dostarczenie im tlenu i szeregu składników odżywczych niezbędnych do dalszej wzmożonej pracy. Zwiększony przepływ krwi wspomaga proces „oczyszczania” pracujących mięśni. W każdej komórce dochodzi do swoistej wymiany tlenu i składników odżywczych na dwutlenek węgla i szkodliwe produkty przemian metabolicznych, które organizm musi usunąć, a ze względu na zwiększony przepływ krwi taka wymian następuje szybciej dzięki czemu komórki tkanki mięśniowej mogą dłużej i ciężej pracować.

L-TYROZYNA

L-tyrozyna jest aminokwasem endogennym, tzn. organizm ludzki jest w stanie syntetyzować go pod warunkiem dostatecznego zaopatrzenia w fenyloalaninę, od której tyrozyna różni się obecnością jednej grupy wodorotlenowej. Tyrozyna spełnia ważne biologiczne zadania jako wewnątrzkomórkowy przekaźnik a także jest prekursorem hormonów i biologicznie czynnych substancji, jak chociażby adrenalina, noradrenalina czy dopamina. Tyrozyna umożliwia biosyntezę tych neuroprzekaźników w synapsach nerwowych dzięki czemu sygnały między mózgiem a mięśniami są szybko przekazywane.

KOFEINA

Kofeina jest zaliczana do środków stymulujących, ponieważ działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Spożywana w umiarkowanych ilościach usuwa zmęczenie, polepsza nastrój i koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną organizmu.