Kluczowe składniki Mass

Carbelac®

carbelac_logo.jpgKoncentrat białka serwatkowego WPC i najbardziej uniwersalne białko biorąc pod uwagę czas zastosowania oraz długość wchłaniania. Podsiada nieco dłuższy czas potrzebny do całkowitego strawienia wynoszący ok. 2-3 godz. oraz nieco dłuższy czas potrzebny na zapoczątkowanie procesu trawienia ok. 30 min po spożyciu. To podstawowy budulec Twoich mięśni, który zabezpiecza stan anaboliczny organizmu.

Isolac®

isolac_logo.jpgIzolat białka serwatki WPI, czyli frakcja białka serwatkowego poddana mikro oraz ultrafiltracji, dzięki której otrzymujemy najwyższy stopień koncentracji białka w produkcie (ponad 90%). Posiada on najwyższą zawartość aminokwasów rozgałęzionych BCAA bo aż 25 g na 100 g! Ponadto nie zawiera węglowodanów oraz tłuszczów. Wspólnie z Optipep™ wpływa na wzmożoną odpowiedź insulinową organizmu po jego spożyciu. Izolat serwatki, podobnie jak hydrolizat serwatki to frakcja, którą najlepiej spożyć zaraz po przebudzeniu albo też natychmiast po treningu z uwagi na bardzo szybką wchłanialność (wchłania się nieco wolniej niż WPH). Obie frakcje WPI i WPH uzupełniają swoje działanie gdzie podstawą jest czas absorpcji oraz aminogram serwatki o najwyższej biodostępności. Z uwagi na bardzo szybką przyswajalność WPI oraz działanie stymulujące sekrecję insuliny, może dojść w organizmie do zjawiska zamiany izolatu lub hydrolizatu serwatki na glikogen - utracony w trakcie ciężkiego treningu. Sytuacja taka może wystąpić zwłaszcza wtedy, gdy nie uzupełnimy deficytu węglowodanów powstałego po zakończeniu treningu siłowego. Dla osób pozostających na redukcji jest to pożądany proces, gdyż nie tracimy cennego substratu energetycznego, a jednocześnie, nie musimy przyjmować węglowodanów. Jednak dla sportowców pracujących nad rozwojem masy, nie będzie to dobra informacja gdyż część cennego białka zostanie spożytkowana na cukier, gromadzony w postaci glikogenu mięśniowego. Dzięki temu węglowodany dostarcza energii i uzupełnia glikogen a białko będzie tylko do budowy mięśni. Dlatego Mass zawiera najwyższej jakości izolat białka serwatki oraz koncentrat serwatki WPC, które rozwiązują ten problem dla określonej grupy sportowców.

Optipep™

optipep_logo.jpgWstępnie strawiony enzymatycznie izolat serwatki w formie dwu i tri-peptydów, zawierający białko w ilości 90 g na 100 g. Hydroliza izolatu serwatki polega na wstępnym trawieniu wyizolowanego białka, które nie wymaga już „cięcia” go na wolne aminokwasy przez nasz organizm, aby mogły zostać przyswojone. Z uwagi na ten fakt, frakcja ta pozostaje bardzo krótko w jelicie cienkim - natychmiastowo się wchłaniając. Minimalizuje to ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu WPH. Optipep™  wraz z izolatem serwatki posiada najszybszą wchłanialność ze wszystkich, dostępnych na rynku frakcji białkowych. WPH cechuje też wysoka zwartość niezbędnych aminokwasów rozgałęzionych BCAA, ok. 20 g w 100 g produktu. Jak wskazują badania naukowe Optipep™ oprócz natychmiastowej wchłanialności (już w 10 min po spożyciu pojawią się aminokwasy w krwiobiegu) wzmaga odpowiedź insulinową organizmu, co może zostać wykorzystane celem transportu innych składników aktywnych do mięśni. Wzmożona odpowiedź insulinowa po spożyciu Optipep™ wspomaga w sposób zdecydowany tempo regeneracji z uwagi na korelację wpływu insuliny na szybką odbudowę glikogenu mięśniowego przy współistniejącej odpowiedniej dawce węglowodanów. W stosunku do zwykłej serwatki, poziomy insuliny w krwiobiegu na przestrzeni 3 godzin po spożyciu Optipep™, jest do 43% wyższy. Pozwala to na polepszenie wchłanialności samego hydrolizatu jak i innych składników aktywnych, jakich w tym czasie dostarczymy organizmowi. Co to oznacza? Więcej budulca oraz składników aktywnych takich jak np. kreatyna (jeśli jesteś w trakcie cyklu), węglowodanów trafi do Twoich mięśni! Z uwagi na to, frakcja ta polecana jest szczególnie dla diabetyków, oczywiście po uprzednim kontakcie z lekarzem. Najistotniejszą jednak cechą hydrolizatu z izolatu serwatki jakiem jest Optipep™ jest jego najszybsza wchłanialność i najwyższa biodostępność. Frakcja ta, nadaje się najlepiej do spożycia rano na czczo oraz zaraz po treningu gdzie, szybka resynteza białka jest najistotniejsza celem natychmiastowej minimalizacji stanu katabolicznego.

PeptoPro®

pepto_pro_logo.jpgHydrolizowana kazeina pochodząca z mleka. Obecnie jedna z najnowocześniejszych frakcji białkowych na rynku suplementów, charakteryzująca się bardzo wysoką jakością, szybką absorpcją oraz aminogramem typowym dla kazeiny. PeptoPro® jest opatentowaną i zastrzeżoną formuła w której zastosowano enzymy, dzięki którym pozbawiono produkt kwaśnego smaku charakterystycznego dla produktów zhydrolizowanych. Pozwala to na produkcję białek o bardzo dobrym smaku. Dodatkowo za sprawą enzymatycznej hydrolizy otrzymano produkt, o bardzo wysokim stopniu hydrolizy, który zawiera di-, tripeptydy, który dodatkowo pozbawiony jest laktozy i tłuszczów a jednocześnie jest bardzo dobrze rozpuszczalny, nawet w zimnej wodzie. Di i tripeptydy, ze względu na swoją niskocząsteczkową strukturę mogą być szybko wchłaniane i bezpośrednio dostarczane do pracujących mięśni już w kilka minut po spożyciu. Jeśli chodzi o czas wchłaniania, wspomaga izolat oraz hydrolizat serwatki, oferując nieco inny bilans aminokwasowy.