Kluczowe składniki BCAA

L- leucyna

Leucyna to aminokwas egzogenny, który organizm musi otrzymywać wraz z pożywieniem. Naturalnie występuje w produktach mięsnych, jajach i rybach oraz w pokarmach roślinnych. To jeden z najważniejszych aminokwasów dla organizmu człowieka a szczególnie sportowca. Ma uniwersalne zastosowanie we wszystkich dyscyplinach sportowych i na każdym poziomie zaawansowania. Stosowanie suplementów zawierających leucynę jest priorytetem potreningowym. Bez odpowiedniej ilości aminokwasów synteza białek mięśniowych nie może mieć miejsca.

L–izoleucyna

Izoleucyna to aminokwas egzogenny, izomer leucyny, musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem bo organizm sam nie potrafi go syntezować. Występuje naturalnie w produktach zawierających białko, między innymi w migdałach, orzechach, mięsie i przetworach mięsnych, jajach, nabiale. Jest uniwersalnym aminokwasem okołotreningowym. Izoleucyna może stanowić alternatywne źródło energii przy niewystarczającej dostępności glukozy i/lub kwasów tłuszczowych, np. w czasie intensywnego wysiłku a bezwzględnie jest niezbędna w procesie syntezy białek. Suplementacja izoleucyną ma na celu zwiększenie puli wolnych aminokwasów w ustroju co ma zabezpieczać mięśnie przed rozpadem dla potrzeb energetycznych a jednocześnie jako elementy strukturalne białek aminokwasy mogą być wykorzystywane do syntezy białek de novo co będzie wpływało na proces regeneracji po treningowej i warunkowało proces naprawy uszkodzonych tkanek.

L-walina

Walina to aminokwas egzogenny, który bierze udział w syntezie białek mięśniowych, a także w procesie wytwarzania energii. Walina jest wykorzystywana przez organizm na potrzeby energetyczne zwłaszcza w okresie silnego stresu np. w czasie znacznego obciążenia wysiłkiem fizycznym. Dostarczanie dodatkowej ilości aminokwasu z zewnątrz zwiększa pulę wolnej waliny w ustroju co w założeniu ma ochronić mięśnie przed rozpadem dla potrzeb energetycznych i jednocześnie wspomóc późniejszą regenerację mięśni z wykorzystaniem dostarczanych z zewnątrz aminokwasów.

Jabłczan cytruliny

Jest to związek powstający z połączenia aminokwasu cytruliny z kwasem jabłkowym. Cytrulina to aminokwas, któremu w świecie sportowców przypisuje się działanie zwiększania wydolności organizmu poprzez różnokierunkowe działanie. W organizmie cytrulina jako aminokwas wchodzący w skład cyklu mocznikowego bierze udział w metabolizowaniu amoniaku do mocznika, przekształcając tym samym toksyczny amoniak w rozpuszczalny w wodzie i łatwy do usunięcia mocznik. Ten cykl przemian, a tym samym obecność cytruliny, jest kluczowy dla osób stosujących diety wysokobiałkowe aby nie dopuścić do zatrucia organizmu. Kolejną zaletą obecności cytruliny w organizmie jest jej wpływ na wzrost metabolizmu komórkowego, podwyższenie energii i zwiększenie wytrzymałości co wiąże się z udziałem cytruliny w produkcji tlenku azotu. Cytrulina i arginina to aminokwasy, które w organizmie mogą ulegać wzajemnym przekształceniom i o ile konwersja cytruliny do argininy wymaga wielu przemian to konwersja argininy do cytruliny jest już przemianą bezpośrednią a w jej wyniku powstaje cząsteczka tlenku azotu. Dzięki obecności tlenku azotu w mięśniach dochodzi do rozluźnienia śródbłonka naczyń a efektem takiej relaksacji jest zwiększenie przepływu krwi do pracujących mięśni i dostarczenie im tlenu i szeregu składników odżywczych niezbędnych do dalszej wzmożonej pracy. Zwiększony przepływ krwi wspomaga proces „oczyszczania” pracujących mięśni. W każdej komórce dochodzi do swoistej wymiany tlenu i składników odżywczych na dwutlenek węgla i szkodliwe produkty przemian metabolicznych, które organizm musi usunąć, a ze względu na zwiększony przepływ krwi taka wymian następuje szybciej dzięki czemu komórki tkanki mięśniowej mogą dłużej i ciężej pracować.

BETA-ALANINA CARNOSYN®

Beta-alanina jako CarnoSyn® to opatentowana cząsteczka beta-alaniny. Aminokwasy w naturalnych warunkach występują powszechnie w formie alfa-aminokwasów. Beta-alanina jest jednym z wyjątków. W cząsteczce tej grupa azotowa nie jest przyłączona do tego samego co grupa karboksylowa atomu węgla jak to ma miejsce w aminokwasach alfa ale jest przesunięta o jeden węgiel dalej. Beta-alanina odgrywa w organizmie istotną rolę w regulacji ilości obecnej karnozyny – substancji neutralizującej obecność w mięśniach kwasu mlekowego powstałego na skutek intensywnego treningu[1]. Beta-alanina jest wewnątrzkomórkowym buforem, który ma zdolność buforowania jonów wodorowych (stabilizacji pH mięśniowego), których donorem jest wspomniany kwas mlekowy. Jony wodorowe blokują możliwość dalszej pracy mięśni poprzecznie prążkowanych poprzez upośledzenie komunikacji układu nerwowego z tkanką mięśniową, co w konsekwencji prowadzi do załamania procesu efektywnego skurczu mięśniowego. Okres aktywnego półtrwania beta-alaniny jest bardzo długi i wynosi ok. 40 dni, zatem możliwości jej koncentracji w mięśniach zależą nie tyle od samej spożywanej ilości, ale od czasu jej stosowania. Według badań przyjmowanie beta-alaniny przez okres ok. 10 tygodni zwiększa koncentrację karnozyny w mięśniach do 80%. Co to oznacza dla sportowca? Zwiększając koncentrację karnozyny w mięśniach typu drugiego (FTa, FTb – włókna podatne na rozrost masy) za pomocą suplementacji CarnoSyn®, zwiększa się możliwość włókien mięśniowych do wchłaniania większej ilości jonów wodorowych H+powstałych w wyniku wytworzenia kwasu mlekowego, zatem zapewniony zostaje optymalny poziom pH.

[1] Baguet A. et al. Carnosine loading and washout in human skeletal muscle. J Appl Physiol. 2009. And Harris RC. et al. The absorption of orally supplied beta-alanine and its effect on muscle carnosine synthesis in human vastus lateralis. Amino Acids, 2006.

TAURYNA

Tauryna to niebiałkowy aminokwas siarkowy, występujący powszechnie w tkankach zwierzęcych, którego największe stężenia obserwuje się w mięśniach szkieletowych, sercu, mózgu oraz siatkówce. Tauryna może być syntetyzowana w drodze wewnętrznych przemian organizmu z cysteiny i metioniny ale to endogenne pochodzenie nie zaspokaja zapotrzebowania na ten aminokwas, stąd też musi być dostarczany z pokarmem. Tauryna ze względu na swoją budowę (grupa solfonowa a nie karboksylowa) nie tworzy wiązań peptydowych i jest obecna w organizmie głównie w postaci wolnej. Tauryna pełni wiele funkcji fizjologicznych. Aminokwas ten reguluje stężenie wapnia w ustroju. Jest neuroprzekaźnikiem i neuromodulatorem oraz odpowiada za osmoregulację, a ponadto uczestniczy w tworzeniu kwasów żółciowych i moduluje przebieg reakcji zapalnej. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne chroniąc komórki mięśniowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powstają głównie po intensywnym i długotrwałym wysiłku aerobowym (tlenowym)1. Jest to aminokwas wpływający na polepszenie transportu składników aktywnych do mięśni poprzez modulację działania insuliny. Daje ona  przyjemne uczucie „doenergetyzowania” organizmu bez efektu rozdrażnienia czy ,,przestymulowania” centralnego układu nerwowego. Działa też antyoksydacyjnie, chroniąc komórki mięśniowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników czyli „stresu oksydacyjnego” powstającego głównie po intensywnym i długotrwałym wysiłku fizycznym.

[1] Taurine and its potential therapeutic application Konrad Szymański, Katarzyna Winiarska, Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski

WITAMINA B6

Witamina B6 (pirydoksyna) to jedna z najważniejszych witamin z grupy B, która pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny. Cysteina to aminokwas, który wchodzi w skład tripeptydu glutationu, którym jest bardzo skutecznym antyoksydantem. Pirydoksyna  przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu w mięśniach, prawidłowego metabolizmu homocysteiny, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.